Pamuk ile Polyester Arasındaki Fark

1. Üretim Şekilleri

Pamuk bir bitki üzerinde yetişir ve bez haline gelmeden önce hazırlamak için birçok adım gerekir. Pamuk önce toplanması gereken elyaf veya tiftik olarak büyür. Bir kez toplandığında, pamuk lifi, tohumdan tüy bırakmak için çırçırlama denilen bir ayırma işleminden geçmek zorundadır. Ardından, bir tekstil fabrikasına gönderilen ve kumaş oluşturmak için ipliğe bükülen balya içine konur.

Polyester, yapay bir petrolden üretilen liftir. Polyester üretiminde üç ana adım var. Birincisi yoğunlaşma polimerizasyonu, asit ve alkolün vakumda yüksek sıcaklıklara ısıtılması ve polimerizasyon adı verilen bir reaksiyona neden olan bir işlemdir. Polimerizasyon meydana geldiğinde, malzeme sertleşir ve cips haline kesilir. İşlemin ikinci aşaması, daha sonra ağızlıklar içerisinden itilen cipsleri eritir. Malzemeler hava üreterek soğur ve silindirlerin etrafına sarılır. Son olarak, oluşturulan lifler tekrar ısıtılır ve orijinal uzunluğunun beş katına kadar gerilir. Malzeme şimdi kumaş oluşturmak için kullanılmaya hazırdır.

2. Malzeme Maliyeti

Polyestere karşı pamuk fiyatları pek çok şeye bağlıdır ve farklı piyasa güçlerinden etkilenirler.

Pamuk bir bitkiden üretildiğinden emtia olarak işlem görürken polyester, petrolün bulunabilirliğine ve fiyatına dayanır ve bu durum çok daha değişken bir piyasa olabilir. 2000’li yılların başında fiyatları birbirlerine nispeten yakınken, 2011 yılında petrol fiyatında büyük bir artış olması polyester maliyetinin önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Ancak yine de genellikle pamuktan daha ucuzdur.

3. Biyolojik olarak bozunabilme becerileri

Pamuk ve polyester arasındaki bir diğer önemli fark, kumaş ömrünü tamamladıktan sonra biyolojik olarak bozunabilme yeteneğidir. Pamuk doğal olarak oluşan bir biyolojik maddedir ve polyester sentezlendiğinden, pamuğun daha hızlı bir şekilde biyolojik olarak parçalanması mantıklıdır. Her iki materyal üzerinde de büyük ölçekli kompost ve laboratuar testleri pamuğun nispeten çabuk bozulduğunu, buna karşın polyesterin hafif bir başlangıç ​​bozulması gösterdiğini, ancak bu durumda genellikle bozulmadan kaldığını gösterir.

6. Stabil olma becerileri

Pamuk doğal bir elyaf olduğundan, özelliklerinde birçok farklılaşma vardır. Pamuklu balya tipik olarak, genel kalitesini ve eğilebilirliğini hesaplamak ve tahmin etmek için genellikle İplik İyileştirme Endeksine sahiptir. Bununla birlikte, bitkinin doğal varyasyonları nihai çıktıdaki varyansa yol açacak ve lekeleri içerecektir.

Polyester, insan yapımı bir materyal olduğundan, her üretildiğinde tutarlı, özdeş, leke bırakmayan materyal üretecek koşulları oluşturmak daha kolaydır.

7. Tüketici Tercihleri

Günümüzde tüketicilerin doğal olanı seçmek için güçlü bir tercihi vardır ve bu nedenle pamuk tercihine karşı güçlü bir eğilime sahiptir. 10 tüketicinin yaklaşık 8’i giyimlerinin sentetik giysiler yerine pamuklu veya pamuklu karışımlardan oluşmasını tercih edeceğini söylerler.

Tüketiciler ezici çoğunlukla polyesterin ve pamuğun daha rahat, sürdürülebilir, güvenilir, yumuşak, otantik ve güvenilir olduğuna inanıyorlar. Çoğunluk, giyiminde pamuk için sentetik liflerin yerini alan perakendecilerin bulunmasının rahatsız edeceğini belirtir. Bu, pamuklu giysiler için daha fazla para ödemeye istekli olup olmadığı sorulduğunda bile geçerlidir. Bir araştırmada tüketicilerin yarısından fazlası pamuk için daha fazla para ödeyeceklerini belirtmiştir.

Pamuk ile polyester arasındaki fark özetle bu şekilde. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum bırakınız.

One thought on “Pamuk ile Polyester Arasındaki Fark

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir