MODA NEDEN YAŞLILARI SEVİYOR?

Moda Neden Yaşlıları Seviyor?

Trend avcısı ve tasarımcı Vincent Gregoire, insanların artık standartlaşmış görüntülerden ve benzer silüetlerden sıkıldığını, farklı olmanın ve kurallara karşı çıkmanın her daim ilgi çektiğini anlatırken, yaşlı moda ikonlarının popülerleşmesini bu çerçevede yorumlamak gerektiğine parmak basıyor. Yine içinde yaşadığımız çağda sınırların kalkması ve küreselleşmenin etkisiyle, sadece kültürler arasında değil yaşlar arasında da çizgilerin netliğini kaybetmesiyle yaşlılar ve gençler bir arada bulunuyor, yaşlılar bir zamanlar sadece gençlere bahşedilen her sosyal alanda varlıklarını gösterebiliyor.

Masters Models ajansının kurucusu Sylvie Fabregon’un, “Yaşlı modellere baktıkça gördüğümüz çizgiler, kusurlar, yorgunluk ve yaşın verdiği güçlü ifade aslında bize yaşanmışlığı, tecrübeyi ve kimliği hatırlatıyor” sözleriyse moda markalarının gerçeklik, süreklilik ve en önemlisi miras bırakma ve ölümsüzlük arayışlarında anlam kazanıyor. Bir markanın isminin ölümsüz olması, kimliğinin hep güçlü kalması ve kuşaktan kuşağa iletilmesi fikri tam da bu yaşlı ve tecrübeli kadınlarda, onların o sağlam duruşlarında vuku buluyor. İlerlemiş yaşlarına rağmen stil kodlarını çok iyi yorumlayan ve hala güzel olduklarını kanıtlayan bu kadınlar ölümsüzlüğe övgü yapıyor aslında. Yaş alırken ölümden pekala uzaklaşılabileceğini de anlatıyorlar.

Yaşlı İnsanların Alım Gücü Etkiliyor

Dünya nüfusunun tıptaki ilerlemeler sayesinde sağlıkla yaşlandığı günümüzde, baby-boomer kuşağı (50-65) ve aktif emeklilerin (65-75) profesyonel ve ailevi zorunluluklardan arınmış olarak harcamaya, tüketmeye, seyahat etmeye, iyi ve lüks içinde yaşamaya ne kadar istekli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Yaşlı modellere yönelen moda sektörü, reklam ve pazarlama stratejilerini tamamen bu gerçeklik doğrultusunda oluşturuyor. Kısaca J.Crew’un reklam kampanyası için 71 yaşındaki Lauren Hutton’la iş birliği yapması ya da American Apparel’in iç çamaşırı koleksiyonu için 62 yaşındaki model Jacky O’Shaughnessy’yle anlaşmasının ardında, lüks markaların 60 yaş üstü kitlelerin yüksek alım gücünü yönetme arzusu yatıyor.

Bu yazının tamamı, 2015 ELLE Nisan sayısında yayımlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir